Miért fontos
az antibakterialitás?

Ahogy a fenti videóban is láthatjuk, ha egy felület nem pusztítja el, még csak nem is gátolja a baktériumokat, azok elég sebesen szaporodnak. A fél óránként történő vegyszeres takarítás pedig reálisan még egy fogászati klinikán sem elvárható, nem még otthon.

Csupán pár anyag létezik, amely alkalmas antibakteriálissá tételre, amelyek gyártása során úgy elvegyülnek az antibanteriális adalékanyagok, hogy azok a teljes felületen kifejtsék hatásukat, és ez az adott esetben magas hőmérsékleten való kiégetéssel történő gyártási eljárás során sem változzon.

SOHA NEM MÚLÓ ANTIBAKTERIÁLIS HATÁS AZ ANYAGÁBAN (NEM A FELÜLETÉN) ANTIBAKTERIÁLIS ANYAG  MIATT!

Antibakteriális adalékanyagok közül az ezüst és az ezüst származékok számítanak olcsó megoldásnak, és a titán és titán származékok a legigényesebbnek. Hogy melyik gyártó melyiket, milyen módon és milyen arányban használja, az üzleti, gyártási titkot képvisel.

Az antibakteriális felület minősége azonban már nem titok. Az egészségügyben és laborokban kizárólag olyan anyagok felhasználása engedélyezett, amelyek ilyen tanúsítvánnyal rendelkeznek. Komoly laboratóriumi tesztekkel igazolt (a mi esetünkben a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójának, a ludwigshafeni BASF tesztlaboratóriumában tesztelt és általa tanúsított) antibakteriális mosdótálnak és fedlapnak használható felület nem sok létezik.

Ennek a kivételes gyártónak két anyagával dolgozunk, a 7-es higiéniás kategóriát képező, a legtöbb baktérium szaporodását meggátló, illetve a 10-es higiéniás kategóriát jelentő, baktériumölő, azaz baktericid hatású anyaggal, amelyekből fürdőszobai bútoraink fedlapját és mosdóját készítjük egyben.

Az egyben azért érdekes, mert az illesztési pontoknál nehezen vagy nem biztosítható a baktericid hatás.

Mosdó Cat 7-es
védelemmel

Már az is nagy előrelépés, ha egy felület nem jelent megfelelő táptalajt a baktériumok és gombák szaporodásának, hiszen így nem kell attól rettegnünk, hogy egy óra múlva milliószámra hemzsegnek majd a kórokozók mósdótálunkon.

A 7-es kategóriát azoknak a háziasszonyoknak ajánljuk, akik időt nem kímélve, képesek jelentős erőfeszítéseket tenni a mosdótál és a feldlap folyamatos tisztán tartására.

Mosdó cat 10-es
védelemmel

A cat 10-es, az antibakteriális, baktériumölő tulajdonsággal bíró mosdó és fedlap jelenti a csúcsot, nem véletlen, hogy a laborokban az található, és már egyre gyakrabban a fogorvosok is ilyen minőségű munkafelületet igényelnek.

A 10-es kategória pedig azoknak ajánlott, akik elfoglaltságuk miatt nem tudnak annyin energiát fektetni a legfontosabb fürdőszobai higiéniás kihívásokkal rendelkező felületek tisztán tartására, amelyet egészségük megóvása érdekében szükségesnek tartanak.

Közintézmények, éttermek, vendéglátó- és szórakozóhelyek, szállodák többek által használt mellékhelyiségei számára a 10-es kategória, a baktericid felületek alkalmazását találták ki.

Kórházak, laborok, műtők számára a baktericid munkafelületek alkalmazása evidens, de még egy fogászati klinikának, háziorvosi rendelőnek is meggondolandó a 7-es szintről a 10-esre való előrelépés, hiszen a steril takarás néha elcsúszik, amely dobozt letettünk egy kevésbé steril helyre, azt egy óvatlan mozdulattal áttesszük egy nagyobb higiéniás elvárásokat támasztó felületre stb.

A magasabb biztonság mindig kifizetődő, még akkor is, ha egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező anyag lényegesen drágább, mint egy hasonló képességekkel nem rendelkező, egyszerű és olcsó megoldás.

 Az egészség a legjobb befektetés, nem lehet eléggé hangsúlyozni!